Owoce i warzywa stanowią podstawę wielu współczesnych diet. Są ważnym źródłem witamin, minerałów i substancji odżywczych.
- Spożywanie grejpfruta wpływa na lepszą pracę serca, reguluje ciśnienie tętnicze, obniża wartość cholesterolu i glukozy we krwi.
- Leków nie należy popijać sokiem grejpfrutowym.
- W białej skórce występuje naringina. Posiada właściwości przeczyszczające.
Grejpfrut na zdrowie
Owoce grejpfrutów posiadają wiele właściwości prozdrowotnych – są bogate między innymi w witaminę C, β-karoten i potas. Udowodniono, że spożywanie grejpfruta wpływa na lepszą pracę serca, reguluje ciśnienie tętnicze, obniża wartość cholesterolu i glukozy we krwi, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i jest polecane cukrzykom. Grejpfrut jest owocem niskokalorycznym (<45 kcal) o niskim indeksie glikemicznym (IG=20).
Niringina
W białej, wewnętrznej skórce nazywanej albedo znaleźć można “naringinę” – substancję, która posiada lekkie właściwości przeczyszczające i jest odpowiedzialna za gorzki smak. Dzięki temu często grejpfrut stosowany jest w wielu dietach odchudzających. Oprócz grejpfruta naringina występuje również w skórce cytrynowej i pomarańczowej.
Jest substancją bioaktywną, wpływającą na procesy zachodzące w organizmie. Jej kluczowa rola polega na zatrzymywaniu działania wybranych enzymów z grupy cytochromu P450 pracujących w wątrobie.
Część enzymów występujących w wątrobie ma za zadanie w odpowiednim momencie wyłączyć działanie leków. Jeśli wspomniane enzymy zostaną zatrzymane, nastąpi nagromadzenie leków w organizmie. Skutki tego typu procesów mogą być opłakane. W zależności od stosowanych medykamentów ich kumulacja w organizmie powoduje zwielokrotnione działanie. Można wówczas powiedzieć, że zamiast jednej tabletki wzięliśmy nawet do 10 tabletek jakiegoś leku. Oznacza to często zażycie dawki toksycznej zamiast pożądanej – terapeutycznej.
Furanokumaryny
Innymi składnikami grejpfruta znajdującymi się w soku, ważny z punktu widzenia interakcji z lekami, są związki nazywane “furanokumarynami”. Działają one w jelicie cienkim na enzym CYP3A z grupy cytochromu P450.
Hamują jego aktywność, przez co leki wchłaniane w jelicie cienkim nie są metabolizowane. Z tego powodu terapeutyki nie przedostają się do krwi i nie wywołują efektu terapeutycznego.
Dlatego nie należy popijać leków sokiem grejpfrutowym, ani żadnym sokiem pochodzącym z cytrusów. Również jedzenie grejpfruta w niedługim czasie po lub przed zażyciem leków może powodować interakcje z lekami. Oczywiście nie wszystkie leki są w grupie ryzyka. Należy jednak ostrożnie obchodzić się między innymi z niektórymi terapeutykami stosowanymi w celu obniżania nadciśnienia, w chorobach serca, w zapobieganiu odrzucania przeszczepu czy w walce z nowotworami.
Najlepszym napojem podczas terapii lekami jest woda. Pomimo, że sok z grejpfruta jest bardzo zdrowy i pożywny, to popijając leki dla własnego bezpieczeństwa, używajmy wody.
Zdj. www.pixabay.com, Couleur