Opis projektu:
Celem głównym projektu jest promowanie polskich tradycji regionalnych i narodowych oraz postaw patriotycznych. W ramach projektu przybliżymy mieszkańcom Torunia, Bydgoszczy i regionu, zagadnienia zawiązane z bogactwem polskiego dziedzictwa kulinarnego. Przedstawimy co i jak jadano w przeszłości w Toruniu i okolicach, przypomnimy zapomniane już lokalne tradycje browarnicze i winiarskie. Będziemy także promować polskie tradycje regionalne w odniesieniu do zmieniającej się rzeczywistości.
Zaprosimy gości, którzy podczas pikniku organizowanego w dwóch największych miastach województwa kujawsko-pomorskiego (Toruń, Bydgoszcz) zaprezentują jak ważna, w kontekście myślenia o przyszłości, jest pamięć o polskich tradycjach regionalnych i narodowych. Zwrócimy uwagę na kulturę jedzenia w Polsce, na jednoczący wymiar wspólnych posiłków i biesiadowania przy stole.
Przedstawimy najnowsze badania i wspólnie upieczemy chleb będący podstawowym i najważniejszym produktem żywieniowym w tradycji Polski.
W ramach współpracy Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy, Park Kultury w Bydgoszczy oraz Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN przygotują stanowiska piknikowe, dzięki którym uczestnicy wydarzenia poznają bliżej zioła i przyprawy obecne w polskiej kuchni, zasady zdrowego żywienia, savoir vivre przy stole, a także zdobędą praktyczne umiejętności związane z wypiekiem tradycyjnego chleba na zakwasie.
Uczestnicy pikników dowiedzą się również, jak nasze osobiste wybory żywieniowe wpływają na planetę. Jak ważne jest to, jak dużo jemy, co jemy, ile żywności marnujemy. Jak możemy kształtować przyszłość jedzenia w kontekście rozwoju nauki, techniki i zmieniających się form życia społecznego, jednocześnie nie zapominając o tradycji kulinarnej i wspólnym przygotowywaniu posiłków.
W ramach projektu zaplanowano organizację dwóch pikników popularno-naukowych popularyzujących tradycje kulinarne budujące poczucie polskości a także osiągnięcia nauki.
Partnerzy świadomi wartości lokalnych tradycji, wykorzystując potencjał regionu stworzyli unikatowy projekt o szeroko rozumianej tematyce kulinarnej.
Projekt promuje badania prowadzone przez naukowców Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, a także Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Promuje zapomniane techniki mielenia zboża, a także wskrzeszania ognia. Tematyka bydgoskich stoisk piknikowych została wybrana dzięki współpracy Parku Kultury z Wydziałem Rolnictwa i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej, a także Collegium Medicum UMK w Toruniu, a także na podstawie omówienia raportów na temat żywienia i żywności i przyszłości jedzenia m.in. Raportu Future of food Infuture Hatalska Foresight Institute, Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii wykonanego w 2020 r. na zlecenie firmy McCormick i Federacji Polskich Banków Żywności.
Projekt w sposób kompleksowy wpisuje się w obszar "Humanistyka-Społeczeństwo-Tożsamość".
Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy
Projekt otrzymał dofinansowanie ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki w kwocie 213 685 zł
16-17 lipca 2022 roku
Młyny Rothera w Bydgoszczy oraz Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie
Piknik przed Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy | Toruń
16-17 lipca 2022 r.

Piknik przed Młynami Rothera | Bydgoszcz
17 lipca 2022 r.
