16 i 17 lipca w Toruniu i Bydgoszczy odbędą się pikniki popularnonaukowe w ramach projektu “Chleb nasz powszedni. Tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw”.
Celem głównym projektu jest promowanie polskich tradycji regionalnych i narodowych oraz postaw patriotycznych. W ramach projektu przybliżymy mieszkańcom Torunia, Bydgoszczy i regionu, zagadnienia związane z bogactwem polskiego dziedzictwa kulinarnego. Przedstawimy co i jak jadano w przeszłości w Toruniu i okolicach, przypomnimy zapomniane już lokalne tradycje browarnicze i winiarskie. Będziemy także promować polskie tradycje regionalne w odniesieniu do zmieniającej się rzeczywistości.
Pikniki odbędą się na parkingu przed Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy (16-17 lipca) oraz na tarasie Młynów Rothera w Bydgoszczy (17 lipca).
Na wykłady w Toruniu zapraszamy do sali konferencyjnej budynku Centrum Innowacyjnej Edukacji. Warsztaty chlebowe Młynów Rothera (16 lipca) w Toruniu odbędą się w sali warsztatowej głównego budynku Młyna Wiedzy. Warsztaty chlebowe w dniu 17 lipca w Bydgoszczy odbędą się w Młynach Rothera (Spichrz Mączny). Na zajęcia obowiązują zapisy.
Udział w wydarzeniach jest bezpłatny.
KLIKNIJ w wybraną lokalizację

Ewa Wachowicz
Gotuje smacznie, szybko
i przede wszystkim zdrowo.
Dzieli się sprawdzonymi przepisami,
inspiruje jak udekorować stół i serwować danie.
Jest ekspertem od kuchni polskiej, deserów
i słodkości.
Zdj. Promiss

Jasiek Kuroń
Traktuje gotowanie, jako wyraz dobrych emocji, serdeczności i porozumienia ponad podziałami.
W jego kuchni nie ma miejsca na półśrodki,
dlatego wierzy w uczciwe przepisy, najlepsze produkty i esencję smaku doprawioną sercem kucharza.
Zdj. Tomasz Pisiński

Michał Korkosz "Rozkoszny"
W sieci znany jako „Rozkoszny”.
Jego debiutancka książka wydana w USA
i Kanadzie „Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country” została uznana za jedną z najlepszych książek kulinarnych 2020 roku przez m.in. magazyn „Booklist” i „San Francisco Chronicle”.
Zdj. Karo Ramos
Do pikników pozostało
Piknik w Toruniu
16 i 17 lipca, godz. 11:00-17:00
parking przed Młynem Wiedzy
Sobota, 16 lipca
Gościem specjalnym sobotniego pikniku będzie Jasiek Kuroń. Jak pisze na swojej stronie:
"Gotuję odkąd pamiętam. Może dlatego, że Ojciec również był kucharzem i całą naszą rodzinę zaprzęgał do pomocy, a może dlatego, że od zawsze to właśnie najlepiej mi wychodziło w życiu. (...) Traktuję gotowanie, jako wyraz dobrych emocji, serdeczności i porozumienia ponad podziałami. W mojej kuchni nie ma miejsca na półśrodki – dlatego wierzę w uczciwe przepisy, najlepsze produkty i esencję smaku doprawioną sercem kucharza."
Jakie polskie kulinarne tradycje znajdziemy na talerzu Jaśka Kuronia? Przekonamy się o tym podczas specjalnych pokazów o godz. 12:00 i 14:00.
Do degustacji zaprasza Koło Gospodyń Wiejskich w Łubiance.
Wykład odbywa się w budynku Centrum Innowacyjnej Edukacji
Drożdże działają wszechstronnie na nasz organizm. Poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci, wspomagają układ nerwowy, regulują ciśnienie krwi, zwiększają odporność, poprawiają pamięć i koncentrację. Ale w czym właściwie tkwi ich moc? Jak działają?
Podczas spotkania z mikrobiologami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badan Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie dowiemy się jak wykorzystywać mikroskopijnych mocarzy, nie tylko w naszej kuchni, i na żywo zaobserwujemy ich magiczne działanie.
Prowadzenie: mgr Marzena Lenkiewicz, Laboratorium Mikrobiologii IRZiBŻ PAN
Podczas zajęć opowiemy o domowym wypieku chleba na zakwasie. Omówimy i pokażemy proces powstawania domowego wypieku, począwszy od przygotowania zakwasu po wyrobienie i pieczenie ciasta. Podpowiemy jakie rodzaje mąki najlepiej sprawdzą się w domowej piekarni.
Na zajęcia obowiązują zapisy. Prosimy o wysłanie wiadomości na adres poczty elektronicznej: p.ladynska@centrumnowoczesnosci.org.pl. W tytule wiadomości prosimy wpisać „Warsztaty chlebowe, godz. (prosimy o wpisanie 11/13/15)”. Prosimy o podanie imienia i nazwiska oraz liczby zgłaszanych osób.
W każdym warsztacie może wziąć udział maks. 25 osób.
Zajęcia prowadzi Sylwia Mularczyk z Młynów Rothera w Bydgoszczy.
Stanowisko poświęcone historii młynarstwa i toruńskiego młyna parowego, sposobów rozcierania ziarna zbóż na mąkę. Uczestnicy samodzielnie zmielą ziarna na mąkę.
Aktywność Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy
Na tym stanowisku będzie okazja do (róż)poznania ziarna. Ziarna zaspokajają potrzeby żywieniowe, ale mogą także nakarmić zmysł artystyczny, dzięki stworzonym własnoręcznie naturalnym obrazom nawiązującym do staropolskich tradycji.
Aktywność Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy
Poznasz kuchnię Słowian, którą stanowiły głównie zboża i warzywa, m.in. proso, komosa, tobołki polne, koper, kminek, kolendra, chmiel i czarnuszka.
Aktywność Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy
Z czego zbudowane są drożdże? Jaka jest historia ich wykorzystania? Zobaczysz komórkową naturę drożdży pod mikroskopem i jak rośnie drożdżowe ciasto. Weź również udział w wykładzie z pokazem „Drożdże - mikroskopijni mocarze”.
Aktywność Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy
Poznasz podstawowe (historyczne i prehistoryczne) techniki wzniecania ognia. Ogień od zawsze skupiał życie ludzi wokół dom. ogniska.
Uczestnicy przeprowadzą doświadczenia przy użyciu tzw. łuku ogniowego. Zapoznają się z materiałami, narzędziami i technikami krzesania wykorzystywanych w przeszłości, a także poznają metodę wzniecania ognia, tzw. tłok ogniowy.
Aktywność Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy
Niedziela, 17 lipca
Wykład odbywa się w budynku Centrum Innowacyjnej Edukacji
Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu opowie o tradycjach kulinarnych Torunia i okolic. Przybliży najważniejsze elementy kuchni naszych przodków, pokazując różnicę pomiędzy dietą dawną a współczesną.
Wykład będzie transmitowany na kanale You Tube CNMW - KLIKNIJ.
Wykład odbywa się w budynku Centrum Innowacyjnej Edukacji
Alicja Lubowicka opowie o mniej znanej historii Torunia, związanej z tradycjami piwowarskimi i winiarskimi Torunia. Zaprezentuje ich znaczenie w kulturze kulinarnej ówczesnej Europy.
Wykład będzie transmitowany na kanale You Tube CNMW - KLIKNIJ.
Uczestnicy pikniku będą mogli spróbować dwóch staropolskich zup, w tym zupy z pokrzyw.
Do degustacji zaprasza Koło Gospodyń Wiejskich w Łubiance.
Zapraszamy do zabawy w układanie naczyń i sztućców na podstawie menu. Poznasz zasady odpowiedniego zachowywania się przy stole.
Aktywność Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy
Przygotuj razem z nami ciasto, które przewodzi prąd elektryczny.
Aktywność Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy
Stanowisko poświęcamy tradycyjnym makatkom. Uczestnicy za pomocą pasteli przeniosą wymyśloną przez siebie rymowankę na tkaninę wykorzystując motywy ludowe.
Aktywność Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy
Zaprezentujemy zjawiska fizyczne i chemiczne związane z procesami, jakie zachodzą w kuchni przy użyciu tradycyjnych sprzętów kuchennych (centryfuga, maślnica) używanych w kuchniach naszych prababć i pradziadków. Przedstawimy współczesną wersje centryfugi.
Aktywność Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy
Zioła i przyprawy są używane w niewielkiej ilości do przygotowywania potraw, nadając im korzystny kolor, aromatyczny zapach i smak. Oprócz walorów kulinarnych, doniesienia naukowe potwierdzają lecznicze działanie ziół i przypraw.
Badania wskazują, że ich właściwości prozdrowotne są powiązane z wysoką zawartością związków biologicznie aktywnych np. polifenoli i tym samym wykazują wysoką aktywność do wymiatania wolnych rodników (wł. przeciwutleniające). Ponadto w najnowszej piramidzie zdrowego żywienia rekomendowane jest zastąpienie soli, ziołami i przyprawami np. estragonem, tymiankiem czy lubczykiem.
Uczestnicy warsztatów będą mogli sprawdzić doświadczalnie, czy ekstrakty z poszczególnych ziół i przypraw, i ich mieszanki mają silne właściwości przeciwutleniające.
Prowadzenie: dr Małgorzata Starowicz, Zakład Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN
Przetwory zbożowe, w tym również pieczywo, powinny stanowić podstawę dziennej racji pokarmowej człowieka. Konsumenci oczekują by wyroby piekarskie były bezpieczne, odznaczały się korzystnymi walorami prozdrowotnymi i były atrakcyjne sensorycznie.
W trakcie warsztatów poznamy składniki ciasta pszennego oraz wyizolujemy i scharakteryzujemy właściwości glutenu. Ale czym właściwie jest gluten? Dieta bezglutenowa bije rekordy popularności, mimo że dla zdecydowanej większości konsumentów gluten jest bezpieczny. Niewielu z nas jednak wie, że dieta bezglutenowa stosowana bez zaleceń medycznych może zwiększać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i otyłości. Jakie objawy sugerują konieczność diagnostyki w kierunku chorób?
Uczestnicy interaktywnego pokazu dowiedzą się komu i dlaczego szkodzi gluten, czym jest choroba trzewna (celiakia) i jak ją leczyć oraz czym różni się od innych chorób glutenozależnych (nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten i alergii na gluten).
Prowadzący: dr hab. Urszula Krupa-Kozak, Zakład Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN
Piknik w Bydgoszczy
17 lipca, godz. 11:00-17:00
taras Młynów Rothera
Z Ewą Wachowicza, ekspertką od polskiej kuchni, deserów i słodkości, porozmawiamy o kulturze jedzenia w Polsce oraz o żywności tradycyjnej i nowoczesnej. Podyskutujemy także o tym, jakie znaczenie mają dla nas wspólne posiłki i biesiadowanie przy stole. Spotkanie poprowadzi Bogumiła Wresiło-Olszewska z Polskiego Radia Pomorza i Kujaw (PiK).
Po spotkaniu będzie możliwość wykonania pamiątkowego zdjęcia i zdobycia autografu.
Z Michałem Korkoszem "Rozkosznym", autorem książek kucharskich, felietonistą i wieloplatformowym twórcą internetowym, porozmawiamy o kulturze jedzenia w Polsce oraz o żywności tradycyjnej i nowoczesnej. Podyskutujemy także o tym, jakie znaczenie mają dla nas wspólne posiłki i biesiadowanie przy stole. Spotkanie poprowadzi Bogumiła Wresiło-Olszewska z Polskiego Radia Pomorza i Kujaw (PiK).
Po spotkaniu będzie możliwość wykonania pamiątkowego zdjęcia i zdobycia autografu.
Warsztaty odbędą się w Młynach Rothera (Spichrz Mączny)
Podczas warsztatów odkryjemy tajniki domowego wypieku chleba na zakwasie. Omówimy i pokażemy proces powstawania aromatycznego pieczywa wypieku, począwszy od przygotowania zakwasu po wyrobienie i pieczenie ciasta. Podpowiemy też, jakie rodzaje mąki najlepiej sprawdzą się w domowej piekarni. Podczas warsztatu będzie dostępny również gotowy zakwas do wypieku domowego chleba. Zakwas dla uczestników zajęć przygotuje restauracja Monka.
Na warsztaty obowiązują zapisy, które przyjmujemy mailowo na pod adresem e-mail: warsztaty@mlynyrothera.pl lub osobiście, w Zaczynie. Przy zgłoszeniach prosimy podać: imię, nazwisko i telefon kontaktowy. W przypadku rezygnacji z uczestnictwa bardzo prosimy o informację.
Zajęcia poprowadzi Justyna Zielińska, doradca żywieniowy, psychodietetyk, wieloletni praktyk warsztatów zdrowotnych.
W trakcie pikniku „Chleb nasz powszedni” nie zabraknie też podróży w przyszłość! Jest to kuchnia, w której potrawy powstają przy nietypowym wykorzystaniu zjawisk chemicznych i fizycznych.
Efekty wizualne i smakowe wykorzystywane przy przyrządzaniu potraw kuchni molekularnej są nieoczywiste, co odkryjemy właśnie podczas pokazów!
Pokazy poprowadzi Łukasz Konik.
Na stanowisku odkryjemy sekrety roślinnego świata! Stworzymy drzewo z ciasteczek, jadalnych liści, kwiatów i owoców oraz poznamy też dzikie rośliny i ich cenne właściwości kulinarne, zdrowotne oraz upiększające.
Aktywności poprowadzi dr Krystyna Stepczyńska-Szymczak | Akademia Natura.
Na tym stanowisku będziemy mogli przyjrzeć się bliżej życiu pszczół - dowiemy się, jak zbudowany jest ul oraz jak wygląda cykl życiowy pszczoły.
Na smakoszy będzie czekać też słodka niespodzianka - będzie można skosztować miodu powstałego na dachu Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy i poznać jego skład oraz lecznicze właściwości.
O tym, jak spożywanie miodu i innych produktów wpływa na zdrowie, będzie można porozmawiać z dietetykiem. W godz. 11:00-15:00 odbędą się konsultacje z dietetykiem, Moniką Bielik, która bezpłatnie udzieli porad w zakresie budowania prawidłowych nawyków żywieniowych, oceny żywienia oraz czym się kierować przy wyborze produktów spożywczych. Omówi sposoby zdrowego odżywiania w celu uzyskania idealnej wagi i lepszego samopoczucia. Przedstawi sposób żywienia, m.in. w chorobach dietozależnych, w chorobach nerek i dializoterapii, po przeszczepie narządów oraz w chorobie onkologicznej.
Aktywności przygotowane przez Wyższą Szkołę Gospodarki w Bydgoszczy.
Na tarasie Młynów znajdziemy także wyjazdową Pracownię Profesora Ciekawskiego, w której zaprezentowane zostaną drożdżowe ciekawostki. Profesor Ciekawski tym razem weźmie pod lupę Pana Drożdża.
Pan Drożdż zostanie poddany szeregowi badań, w których będą mogły wziąć udział uczestniczące w imprezie ciekawskie dzieciaki. Przeprowadzimy wywiad z Drożdżem, który opowie, jak to jest być jednokomórkowym grzybem, zaprezentuje pączkowanie i pochwali się umiejętnością produkcji CO2. Ponadto na stanowisku dowiemy się, co lubią drożdże, co jedzą, jaką lubią temperaturę i co by było, gdyby ich nie było.
Aktywności przygotowane przez Fundację Profesora Ciekawskiego.
Podczas pikniku będziemy również podglądać pod mikroskopem, jak pożyteczne i chorobotwórcze mikroorganizmy rosną na specjalnych pożywkach oraz sprawdzać, czy aby na pewno ziemniak jest nam dobrze znany. Dowiemy się więcej o jego odmianach i właściwościach prozdrowotnych oraz odkryjemy, jak powstaje mączka ziemniaczana.
Na koniec pod lupę weźmiemy... ziarna! Odkryjemy, jaką wartość odżywczą i ile błonnika mają pszenica okrągłoziarnowa i perska oraz produkty spożywcze z nich wytwarzane.
Aktywności przygotowane przez Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej.
Co będziemy jeść w przyszłości? Na stanowisku będzie można dowiedzieć się, m.in. jakie są alternatywy pożywienia, które znamy oraz czym jest liofilizacja.
Uczestnicy ciekawi nowych smaków na stanowisku będą mogli skosztować przekąski ze świerszczy o smaku kremowej cebuli, czosnku, ziół oraz wyrazistym smaku sosu BBQ, larwy mącznika z czosnkiem i ziołami, chipsy z mąki z grochu i mąki ze świerszczy oraz krakersy z mąki ze świerszczy z pomidorem i oregano.
Aktywności przygotowane przez Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy w Toruniu.
Czy kuchnia roślinna również jest kuchnią przyszłości? Na stanowisku będziemy mogli się dowiedzieć, jak roślinne zamienniki mogą zmienić nasze przyzwyczajenia żywieniowe, pomóc utrzymać zdrowie, a przy okazji... zadbać o planetę!
W godz. 12:00-16:00 uczestnicy pikniku będą mogli skosztować roślinnych przysmaków - w menu barszcz z podagrycznika pospolitego oraz kotlet z żółtej huby nazywanej "kurczakiem z drzewa".
Aktywność prowadzona przez Fundację Zdrowego Życia z Torunia.
